Marseille zeep Natuurlijk Plantaardig

Marseille Zeep

Wat is Marseille zeep?

Marseille zeep is 100% natuurlijk en plantaardig. Maar niet elke zeep die uit Frankrijk komt is een Marseille zeep zoals vaak ten onrechte wordt gedacht. De authentieke Marseille zeep is olijfgroen, bruin, crème of wit/lichtgeel van kleur en zijn ze vrij van toegevoegde geuren. De meeste Marseille zepen, 90%, komen niet eens uit Marseille of Zuid Frankrijk.

Marseille zeep

Echte Savon de Marseillezeep

Authentiek

De echte Marseille zeep is 100% natuurlijk en plantaardig. Deze herken je aan het USPM (Union des Professionnels du Savon de Marseille) logo dat in de zeep is gestanst. In 2011 is de UPSM opgericht en hebben zij zich zelf de taak meegegeven om de authentieke Marseille zeep te beschermen, te promoten en bekender te maken. De echte Marseille zeep is hard en homogeen en in verschillende maten en vormen: kubus/blok, plak, staaf, schijfjes, ovaal, schaafsel of vlokken. Deze zeep is altijd vrij van geur- en kleurstoffen, conserveermiddelen en additieven. Het bevat altijd minimaal 72% plantaardige oliën. Deze zepen kan je bij ons kopen in plakken van 150gr. of 250gr. en in blokken van 300gr. of 600gr. Beide zijn in de naturel of olijfolie variant te koop en altijd PH neutraal.

Marseille zeep plak

Namaak

De replica’s leveren echter niet dezelfde resultaten op als echte Marseille-zepen met het label van UPSM. Ze bevatten vaak dierlijke vetten en synthetische stoffen zoals geurstoffen en conserveermiddelen. Daarnaast zijn ze niet biologisch, wat niet alleen slecht is voor het milieu, maar ook voor de huid. Gelukkig bieden wij in onze winkel een alternatief. Ten eerste zijn onze geparfumeerde zepen afkomstig uit Marseille en voldoen ze toch aan de hoogste kwaliteitseisen. Ten tweede zijn ze gemaakt van 100% plantaardige oliën en worden ze geleverd met heerlijke geuren uit de parfum hoofdstad Grasse. En ten derde zijn onze zepen vegan, dus geschikt voor mensen die een diervriendelijke levensstijl nastreven. Onze handzepen zijn gemaakt van olijfolie, sheabutter, arganolie of ezelinnenmelk.

Ketel

De geschiedenis van Marseille zeep

Marseille zeep bestaat sinds de 17e eeuw. Het ontleent de naam aan de streek waar het vandaan komt. Het is altijd een zeep geweest die bestaat uit plantaardige ingrediënten. Savon de Marseille is nu nog steeds populair. De oorzaak daarvan komt door de hoogwaardige bestanddelen en de hydraterende en zachte werking op de huid. In de 19e eeuw werd het voor Frankrijk een belangrijk exportproduct.  

Om Marseilezeep te maken neemt het productieproces ongeveer een week tot 10 dagen in beslag. Er zijn 5 belangrijke stappen;

  1. Het pureren, het mengsel van soda en vetten van plantaardige oliën wordt verwarmd en aan de kook gebracht in een ketel. Geleidelijk wordt het omgezet naar zeep.
  2. De vrijlating, er wordt zeezout toegevoegd om de glycerine en zoute wasmiddelen naar de bodem te brengen. De zeep zal zich scheiden van het deel van het water dat er in zit.
  3. Het koken, de vetstoffen worden door het kookproces volledig omgezet naar zeep.
  4. Het wassen, de zeeppasta wordt door de wasbeurten verfijnd waarbij glycerol, onzuiverheden en onverzeepte vetzuren worden afgevoerd. Soms blijven er sporen van glycerine achter.
  5. Liquidatie, een laatste wasbeurt brengt de zeep in zijn uiteindelijke staat. Een zachte en pure zeep.

Vaste Savon de Marseille

Marseille zeep is er als blok, plak of staaf. Welke je ook bij ons koopt, de Marseille zeep is altijd plantaardig en natuurlijk. De groene is met biologische olijfolie en de beige, witte/lichtgele is gemaakt van palmolie. Welke je ook kiest bij ons zijn de Marseille zepen altijd met minimaal 72% plantaardige olie en gecertificeerd. Beide varianten zijn geschikt om het lichaam, gezicht of handen er mee te wassen. De olijfolie is voor een droge, oudere of gevoelige huid. Alleen de naturel gebruik je voor het verwijderen van vlekken uit kleding of textiel of voor het maken van wasmiddel of schoonmaakmiddel. Voor het verdrijven van motten adviseren wij Marseille zeep met biologische olijfolie, omdat motten niet tegen de geur van olijfolie kunnen. Bij ons koop je een blok van 300gr. of 600gr of plakken van 150gr. of 250gr. Beiden zijn altijd met minimaal 72% plantaardige olie.

Marseille zeep
Marseille zeep vloeibaar

Marseille zeep vloeibaar

Marseille zeep vloeibaar is pas later op de markt gebracht door een toenemende vraag naar zeeppompjes. Ten onrechte is de gedachte dat een blok zeep minder hygiënisch zou zijn. Niet is minder waar want zeep is antibacterieel. Een blok zeep verdient een goede zeephouder waar het water uit kan lopen. In tegenstelling tot zeephouders is vaak het materiaal waar het zeeppompje van is gemaakt niet antibacterieel. Marseille zeep vloeibaar wordt ook als douchegel gebruikt. Kies voor een naturel of een van de verschillende geuren. Voor degene die het waarderen zijn er ook ezelinnen- of geitenmelk varianten. Ze zijn allemaal verkrijgbaar met een zeeppompje in 330ml. of als een 1liter douchegel of navulling. Met uitzondering van de melk varianten is ook Marseille zeep vloeibaar altijd natuurlijk en plantaardig.

Allergie en Savon de Marseille zeep

Zeep veroorzaakt op zich geen allergie. Een allergische reactie van de huid komt omdat er aan de zeep synthetische kleur-, geurstoffen of conserveringsmiddelen zijn toegevoegd. Hierdoor treedt er een contactallergie op. Originele Marseille zeep is gecertificeerd, 100% natuurlijk en plantaardig. Het bestaat uit minimaal 72% plantaardige oliën en is vrij van additieven. Daarom is deze zeep hypoallergeen en wordt het geadviseerd door dermatologen als zeep voor het lichaam, schoonmaakmiddel en wasmiddel. Het verkleint de kans op allergieën en is bacteriedodend. Bij een huidallergie zoals eczeem of psoriasis is de Marseille zeep olijfolie een goede keuze.

Zeepvlokken van Savon de Marseille

De Marseille zeepvlokken in water opgelost is een veilig wasmiddel of schoonmaak alternatief. Hier lees je hoe je dit doet. In beide gevallen veroorzaakt opgeloste Marseille zeep geen allergische reacties. Het is een natuurlijke en hypoallergene zeep die de huid en kleding respecteert, volledig biologisch afbreekbaar en niet vervuilend voor het milieu. Zo maak je wasmiddel van Marseille zeep.

Marseille zeepvlokken

Gebruikstips Marseille zeep

  • Reinigen van het lichaam, gezicht. Marseille zeep is niet agressief voor de huid maar juist zacht. Het droogt de huid niet uit zoals andere zepen en is het bovendien dierproefvrij. De groene met olijfolie is perfect voor een droge of oudere huid en voor de probleemhuid.
  • Wassen van kleding. Geraspte Marseille zeep of zeepvlokken opgelost in water doet perfect dienst als wasmiddel voor de gevoelige huid. Daarnaast laat het een zachtheid achter op het wasgoed wat velen waarderen. Voeg er een scheutje lavendelolie aan toe en de was zal heerlijk ruiken en witte was nog witter maken. Hier lees je hoe je wasmiddel kan maken.
  • Scheermiddel. Ouderwets kun je, net als je opa, je authentieke Savon de Marseille gebruiken als scheerschuim, en veel meer heb je niet nodig. Een blokje authentieke Marseillezeep, een kwast en een scheermes. Schuim de zeep met de borstel, breng aan op je huid en scheer! De hypoallergene kracht vermindert het risico op irritatie en maakt de huid zacht en gekalmeerd.
  • Schoonmaakmiddel. Rasp een beetje Marseille zeep of koop Marseillezeepvlokken of geraspte Marseille zeep en los het op met wat warm water. Je kan oppervlakken en vloeren er mee reinigen. Het is dus veilig voor kinderen en huisdieren omdat het niet-toxisch is.
  • Vlekken verwijderen. Marseille zeep is ook bekend om vlekken te verwijderen uit kleding of textiel. Hier moet je de witte Savon de Marseille zeep voor gebruiken of de vlekkenverwijderaar. Voor het wassen wrijf je de vlek in met een blok zeep.
  • Wassen van huisdieren. Het is veilig om ook je huisdieren mee te wassen omdat de zeep mild en hypoallergeen is. Hun vacht houd je er gezond en glanzend mee.
  • Tandenpoetsen. De groene met olijfolie is goed voor het tandvlees. De tanden kunnen zich op een natuurlijke manier te herstellen. Gebruik de olijfolie na het tandenpoetsen met reguliere tandpasta. Wrijf met een tandenborstel over een blok.
  • Anti mottenmiddel. Gebruik de olijfolie variant om motten weg te houden, want ze kunnen namelijk niet tegen die geur. Leg een blok of hang een plak in de kast.
  • Reinigen van leer.  Zelfs leren banken, stoelen, schoenen, tassen of leren kleding kan gereinigd worden met deze zeep. Het is een milde natuurlijke plantaardige zeep.
  • Wondjes desinfecteren. Dit kan gerust gebruikt worden om kleine wondjes te desinfecteren omdat de zeep zo mild is.
  • Muggenbeten. Gebruik een blok om over de muggenbeet te wrijven. Dit kan ook bij jeuk en huidirritaties en het zal de jeuk verminderen.

Koop hier de Marseille zeep die je nodig hebt of kies voor een van de biologische geurzepen, vloeibare zeep, douchegel of teerzeep.

FAQ’s – Veel Gestelde Vragen

c Alles uitvouwen C Alles invouwen

Daar zijn verschillende oplossingen voor. Je kan het bewaren op een zeephouder zoals een schaaltje. Kies er dan wel een uit waar het water uit kan lopen dat voorkomt het zweten van de zeep. Maak het schaaltje regelmatig schoon zo is er geen kans op schimmel en bacterie vorming. Spoel de zeep altijd eerst af voordat deze terug gelegd wordt. Een andere mogelijkheid is gebruik te maken van een zeephouder die je aan de muur kan bevestigen. Wij hebben ze met een zuignap, dan hoef je niet te boren in de muur en de zeepstangen. Deze koop je bij ons in verschillende materialen zoals messing dat antibacterieel is.

Een blok zeep is een veelzijdig en effectief middel om je handen en lichaam te reinigen. Hieronder lees je hoe je een blok zeep het beste kunt gebruiken.

  1. Maak je handen nat: Begin met het nat maken van je handen onder de kraan. Zorg ervoor dat je handen volledig nat zijn voordat je de zeep aanbrengt.
  2. Wrijf de zeep tussen je handen: Pak het blok zeep vast en wrijf het tussen je handen om het te laten schuimen. Zorg ervoor dat je alle delen van je handen bedekt met het schuim.
  3. Reinig je handen, gezicht of lichaam: Gebruik het schuim om je handen, gezicht of lichaam grondig te reinigen. Wrijf de zeep goed in en vergeet daarbij niet om de moeilijk bereikbare plekken, zoals tussen je vingers en onder je nagels, goed schoon te maken.
  4. Spoel af: Spoel je handen, gezicht of lichaam af met water om de zeepresten te verwijderen. Zorg ervoor dat je alle zeep goed afspoelt om huidirritatie te voorkomen.
  5. Droog af: Droog je handen, gezicht of lichaam af met een schone handdoek.

Echte Savon de Marseille herken je aan het UPSM logo dat er op zit. Daarnaast is Marseille zeep olijfgroen, bruin, crème of wit/lichtgeel van kleur. Als de zeep een andere kleur heeft is het geen Marseillezeep. Marseille zeep bestaat alleen uit 72% plantaardige oliën en plantaardige ingrediënten. Namaak bevat ook synthetische additieven, dierlijke producten, toegevoegde geur- en kleurstoffen en kunnen dus huidirritaties oproepen.

Dit kan mits goed bewaard tot wel 2 jaar, maak gebruik van een zeepschaaltje waar het water uit kan lopen zodat het niet slijmerig wordt of beschimmeld raakt. Of kies voor een zeephouder zoals een zeepstang of magnetische zeephouder voor aan de muur. Het is over het algemeen makkelijker om biologisch afbreekbare en plasticvrije opties te vinden in blokzeep vorm. Een vloeibare zeep uit een zeeppompje bestaat veelal uit water en dat water beperkt de houdbaarheid. Om vloeibare zeep goed te houden voegen ze conserveermiddelen aan toe en dan kan het 6 tot 12 maanden mee gaan. Alleen de conserveermiddelen zijn vaak van synthetische stoffen gemaakt dus niet natuurlijk.
Als je meer waarde hecht aan gemak in plaats van duurzaamheid en plasticvrije opties dan is een zeeppompje wellicht de betere optie.

Zelf wasmiddel maken van Marseille zeep of Savon de Marseille is eenvoudig en zo gemaakt. Omdat Marseille zeep hypoallergeen is kan zelfs de gevoelige huid hiervan profiteren. De echte Marseille zeep is 100% plantaardig, biologisch, bevat geen kleurstoffen en geen conserveringsmiddelen. Lees hieronder hoe je zelf vloeibaar wasmiddel maakt van Marseille zeep.

Dit heb je nodig:

  • 80 gram geraspte echte naturelle Marseille zeep of koop de zeepvlokken.
  • 5 liter water.
  • 60 druppels etherische Lavendel olie (optioneel).
  • Rasp.
  • Ruime grote pan.
  • Weegschaal.
  • Trechter.
  • En een fles of jerrycan om het wasmiddel in te bewaren.

Zelf wasmiddel maken van Marseille zeep is een 100% ecologische en economische oplossing voor schone was. Het is zeer voordelig in het gebruik en je weet precies welke natuurlijke grondstoffen in het afvalwater terecht komen. Het is niet schadelijk voor het milieu en wordt goed verdragen door mensen met een allergie of huidaandoening.

Bereiding:

  • Rasp 80 gram Marseille zeep van de blok.
  • Breng 5 liter water aan de kook. Neem 1 liter gekookt water en houd de overige 4 liter apart.
  • Voeg de 80 gram geraspte Marseille zeep toe aan 1 liter gekookt water en roer dit goed door totdat het geheel is opgelost.
  • Voeg de overige 4 liter gekookt water toe en roer goed door.
  • Laat dit 1 nacht afkoelen.
  • Roer het wasmiddel de volgende dag nog eens goed door om klonten te verwijderen. Voor een mooi egaal resultaat kan je hiervoor een staafmixer gebruiken.
  • Voor een eigen geur aan het wasmiddel voeg je 60 druppels etherische olie toe aan het mengsel. Dit is uiteraard optioneel.
  • Schenk het wasmiddel met een trechter over in een fles of jerrycan om het wasmiddel te bewaren.
  • Schud voor gebruik altijd even goed door om eventuele klontjes weer op te lossen.
  • Gebruik per wasbeurt een gevulde wasbol of ongeveer 80-100ml. Savon de Marseille wasmiddel per wasbeurt van 5kg of meer. Giet het wasmiddel in het daarvoor bestemde wasbakje en liever niet direct bij de kleding in de trommel.

Gefeliciteerd, je bent geslaagd. Nu nog je eerste was met 100% natuurlijke zelf gemaakte wasmiddel van Savon de Marseille.

Veel mensen denken dat een blok zeep niet hygiënisch is. Maar de werkelijkheid is anders volgens het Dermatologisch Centrum Utrecht. Een gecontamineerd zeepblok kan geen bacteriën overdragen naar je handen. Voorwaarde is wel dat het zeepblok kan drogen. Daarom worden er dispensers gebruikt in openbare ruimten. Let wel op de zeepdispensers en zeeppompjes, sommige bevatten cocamidopropyl betaine. Dit is een optische schuimmaker die je het gevoel geeft dat je je huid extra schoonmaakt. Het heeft geen toegevoegde hygiënische werking. Het is echter wel een allergeen die wij als oorzaak van eczeem zien zegt dr. Francis P.K. Wu van het Dermatologisch Centrum Utrecht. Daarnaast is het materiaal van een zeepdispenser of zeeppompje niet antibacterieel.

Marseille zeep ook wel Savon de Marseille genoemd is goed voor de huid en haar. Je kan het gebruiken voor je gezicht, handen en lichaam. Door de unieke samenstelling van plantaardige ingrediënten kan je je er ook mee scheren. De olijfolie variant is met name geschikt voor baby’s en de oudere, gevoelige en probleemhuid. Omdat het hypoallergeen is kan je het ook als wasmiddel en schoonmaakmiddel gebruiken. Zelfs je huisdieren kan je er veilig mee wassen.

Bij ons kan je beide Marseille zepen kopen, de witte/lichtgele, bruine Marseille zeep gebaseerd op palmolie en de groene met olijfolie. Beiden zijn met minimaal 72% plantaardige oliën. Wij hebben ze in blokken, plakken, schaafsel bedoeld om er was- of schoonmaakmiddel van te maken. Alle vaste Marseille zepen zijn origineel en voorzien van het UPSM logo.

Of het beter is om te douchen met zeep of douchegel hangt af van je persoonlijke voorkeur.

Douchen met zeep is goedkoper dan douchegel en gaat veel langer mee dan douchegel. Zeep is omdat het niet verpakt is een plastic fles vele malen minder milieu belastend dan douchegel. Daarnaast is een goede blokzeep langer houdbaar dan een douchegel, zorg er wel voor dat je ze goed bewaart met onze zeephouders. Het assortiment aan geuren in handzeep is vele malen groter dan met douchegels.

Aan de ene kant is een douchegel makkelijker weg te leggen en te bewaren. Je kan ze in de douche zelf bewaren en bij een handzeep zal je ze buiten de douche moeten bewaren anders kunnen ze niet drogen. Aan de andere kant is douchegel duurder omdat je voor het water betaalt en het is sneller op. Wat betreft ingrediënten zijn onze douchegels zoals onze handzepen 100% plantaardig en zijn er geen additieven toegevoegd van synthetische aard zoals de vele douchegels die je overal kunt kopen.

Aleppo zeep bestaat al duizenden jaren en komt uit Aleppo Syrië waar onze Aleppo zeep vandaan komt. Je kan zeggen dat Aleppo zeep er eerder was dan Marseille zeep. Beide zepen bestaan uit 100% plantaardige ingrediënten die volgens een vast gezette procedure gemaakt worden. In Aleppo zeep zit ook laurierbes olie en dat heeft helende en ontstekingsremmende eigenschappen. Groene zeep heeft een te hoge PH waarde en kan je alleen als schoonmaakmiddel gebruiken. Je zou met groene zeep je huid teveel ontvetten en dat is geen goed idee.

De bruine, crème of wit/lichtgele Marseille zeep is gemaakt van palmolie. Daarentegen is de groene Marseille zeep gemaakt van olijfolie. Deze is vooral geschikt voor de oudere, gevoelige probleemhuid. Marseille zeep met olijfolie gebruik je alleen voor je gezicht, handen en lichaam. De witte/lichtgele zeep kan je ook voor je gezicht, handen en lichaam gebruiken maar ook voor huishoudelijke doeleinden. Denk hierbij aan vlekken verwijderen, schoonmaakmiddel, wasmiddel en leer reinigen. Beide zepen zijn gemaakt met minimaal 72% plantaardige oliën.

Hulp nodig?